máj. 09, 2021

Keresés

Mi vár a Marsra?

Az elkövetkező évtizedben a háború istenéről elnevezett bolygó lesz a Földről induló, tudományos armada célpontja. A kutatók remélik, hogy így számos, a Marssal kapcsolatos kérdésre választ kapnak, többek között arra, hogy volt-e valaha élet ott.

A tudományos-fantasztikus irodalom egyik legkedveltebb témái közé tartozik a marslakók Föld ellen indított támadása, kezdve H. G. Wells 1898-ban megjelent Világok Harcától egészen az 1996-ban bemutatott Támad a Mars című filmig. Bár szinte megszámlálhatatlan író és filmrendező zúdította ránk színesebbnél színesebb elképzeléseit e téren, csak kevesek láthatták előre, hogy a „megszállás” éppen az ellenkező irányban következik majd be, azaz a Földről indítanak önjáró flottákat a Vörös Bolygóra.

Bővebben: Mi vár a Marsra?

A Taj Mahal tündöklése – és bukása?

Nem is olyan sokára, egészen pontosan július 7-én bejelentik a világ hét új csodáját. A több hónapja tartó globális szavazásnak lehetnek meglepetései.

A jól ismert világ hét csodáját már több mint kétezer évvel ezelőtt állapították meg, pontosabban állapította meg egy ember, nevezetesen a bizánci Philon. Listája tulajdonképpen egy akkori útikönyvnek felelt meg: az athéni városállam polgárainak szánta, akik a Földközi-tenger környékénél tovább nem igen utaztak, vagy mondjuk úgy, a görög civilizáció nem is nagyon ismerte az azon túli világot. Ennek megfelelően a térségben található építményeket választotta ki: az alexandriai világítótornyot, Artemis templomát a mai Törökország területéről, a Zeusz-szobrot Athénban, a rodoszi Kolosszeumot, a babilóniai függőkertet, Halikarnasszus síremlékét és az egyiptomi piramisokat.

Bővebben: A Taj Mahal tündöklése – és bukása?

A földalatti Budapest

A budai Vár régi utcakövein sétálók talán nem is tudják, hogy a lábuk alatt egy másik város található: a Várnegyed alatt ugyanis több kilométer hosszú barlangrendszer húzódik. A barlangok elhelyezkedése a világon egyedülálló: egy ország fővárosának, egy világvárosnak a kellős közepén, a város történelmi magja alatt találhatók, megközelítésük könnyű mind a történelmi városrészből, mind a főváros egyéb területeiről. Látogatásuk, termeik bejárása nem igényel nagy fizikai megerőltetést, akár utcai ruhában, cipőben megtekinthetők.

Bővebben: A földalatti Budapest

Sopron város

Sopron nyugat-Magyarország legrégebbi városa, melynek eltéveszthetetlen arculatát csodálatos, középkori műemlékegyüttese adja: kis, magyar ékszerdoboz.

Az Ausztriával közvetlenül határos települést már az őskőkorban lakták. A város Scarbancia néven Tiberius római császár uralkodásának idején jött létre. A helyi lakosok a történelem folyamán kétszer is bizonyították a városhoz való hűségüket.

Bővebben: Sopron város

Kámaszútra bár

Egy nemrég megnyílt New York-i bárban minden a kámaszútrát, az indiai szerelmi játékokat idézi fel.
   
Káma a szerelem istensége a hindu mitológiában. A kámaszútra című, a szerelem művészetét tárgyaló mű a IV. század táján keletkezett.

Bővebben: Kámaszútra bár