máj. 09, 2021

Keresés

Balesetben sérült személyek kártérítése

A szakszerű ügyvédi segítségre még inkább szükség lehet akkor, amikor egy baleset során sérülünk meg: legyen szó munkahelyi vagy közúti balesetről, a kárigény leginkább akkor áll fenn, amikor vétlenként szerepelünk a balul elsült történetben.

A személyi sérülést elszenvedettek ugyanis baleseti kártérítési igénnyel élhetnek a kár, vagy a baleset okozójával szemben, és ilyenkor az ügyvéd nemcsak segítséget, de a sikert is jelentheti egyúttal számunkra.

Ha egy közúti balesetben vagyunk károsultak, akkor elég csak arra gondolni, hogy a személyi sérülést a kötelező felelősségbiztosítás is fedezi (vagyis a károkozón túlmutatva a károkozó biztosítója). Ettől függetlenül sok károsult nem tudja, vagy nem meri kártérítési igényét benyújtani, mert például nem hisz abban, hogy az összeget megkapja.

Ez azonban nem bölcs hozzáállás.

A balesetben sérült személyek kártérítése több tényezőtől is függ: egyrészt a sérülés jellegétől és annak gyógyulási idejétől, másrészt a sérülés folytán kialakult következményektől. Egy nyolc napon túl gyógyuló, de egyszerűbb sérülés, mint a törés is elég komoly következményekkel járhat a károsultra nézve: a lábadozás és költségei mellett a gyógyulás idején
történő bevételkiesés is komoly összeg lehet.

A károsult akár járadékot, vagy járadékszerűen megállapított egyösszegű kártérítést is kaphat, de az elhunytak hozzátartozóinak is jár a kártérítés a biztosítók irányából. A kártérítés maga lehet vagyoni vagy nem vagyoni, utóbbi összegét illetően napjainkra már kialakult egy egységes bírói gyakorlat.